Tibet Visitor Center..Really cool Lamp

A very cool visitor Center in Tibet...



'namchabawa visitor center' by standardarchitecture, linzhi, tibet
all images courtesy standardarchitecture


Positioned within the small village of pai town in linzhi, tibet, the 'namchabawa visitor center' by beijing-based practice
standardarchitecture provides visitors with information of the area's attractions. carved into the steep slopes, the rectangular forms initially read as stone retaining walls within the landscape. near the yaluntzangpu river and set alongside the road connecting the last zhibai village within the yaluntzangpu grand canyon, the 1500 square meter building offers details of the 7,782 meter tall mount namchabawa. additional program is accommodated including a reception and information hall, public toilets, supply store, internet bar, medical center, locker room, meeting rooms
and offices allowing the facility to serve as a town center for villagers and supply base for hikers.



view of the center from the road


three linear volumes are oriented parallel to each other and accessed through a stairway which reveals itself asindividuals approach the structure. devoid of windows, the construct does not announce itself as traditional 'tibetan'architecture but instead features traditional assembly methods by the local 'shigatse' craftsmen. a combination ofmasonry stone walls and concrete, the facade's components are sourced from the surrounding region and vary from 60cm,80cm and 1 meter in width. columns, ring beams, lintels within the self-supporting walls reinforce the structure including the concrete roof against earthquake forces.




rectilinear building volumes read as stone retaining walls within the landscape


the interior is illuminated with a series of skylights and a single window overlooking the river to the north. unadorned by cultural decorations, the space accentuates the construction process and materials. individuals pass through the fortified walls to find the restrooms and luggage storage areas, and continue to a 'stairway to heaven' which leads to a resting area and roof garden. a water storage tank and electric switch room is concealed within the stairs to maintain the self-sustaining site.




main entrance is accessed with a stone stairway



information hall



information desk



(left) stone stairway
(right) multipurpose hall



at night



site plan



floor plan / level 0



floor plan / level 1



floor plan / level 2



floor plan / level 3



section



section



section


project info:

 
project name: tibet linzhi namchabawa visitor centre
location:
pai town, linzhi, tibet
program:
visitor centre
site area:
10000 sqm
building area:
1500 sqm
architect:
standardarchitecture
design team:
zhang ke, zhang hong, hou zhenghua, claudia taborda, maria pais de sousa, gai xudong,
sun wei, yang xinrong, wang feng, liu xinjie, sun qinfeng, huang di, chen ling
collaborate design institution:
china academy of building research & tibet youdao architecture associates
structural system:
mixed - stone masonry and concrete reinforcement, concrete roof

Really Cool Lamps


'tamtam' by fabien dumas for marset
images courtesy of fabien dumas and marset

berlin-based product designer fabien dumas has created 'tamtam' for spanish company marset. the pendant is composed of a central lamp measuring 50 cm (20 in), with smaller satellite shades (35 cm or 14 in) attached using a swivel mechanism. this allows a 350° rotation in either direction, allowing the user to control the direction of the light. the shades are made out of lacquered aluminum and available in black, white, orange, tobacco, green or gray. depending on how much light is needed,
either 3 or 5 satellite shades can be attached to the central lamp. to soften the light, a methacrylate diffuser is put over the open ends.




view from below
images courtesy of fabien dumas and marset



different color and number variations
images courtesy of fabien dumas and marset



pendant over table
images courtesy of fabien dumas and marset



a combination of sizes and directions
images courtesy of fabien dumas 



detail
images courtesy of fabien dumas 



AG Home Goods
You have read this article Avant-Garde designs / Avant-Garde modern furniture / modern architecture / modern buildings / modern interior designs with the title Tibet Visitor Center..Really cool Lamp. You can bookmark this page URL http://mymindreallyisinanotherworld.blogspot.com/2011/11/tibet-visitor-centerreally-cool-lamp.html. Thanks!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...